Ce este Ozonul?
Ozonul este generat în mod natural de radiațiile ultraviolete solare cu unde scurte și apare în ozonosfera noastră superioară sub formă de gaz. Ozonul poate fi, de asemenea, produs în mod natural prin trecerea unei descărcări electrice, cum ar fi fulgerul. Fulgerul este un exemplu perfect de a face o abundență de O3 pentru a purifica atmosfera terestră. Cei mai mulți dintre noi au observat mirosul curat și proaspăt în aerul exterior după furtună sau modul în care îmbrăcămintea miroase după ce a fost uscată afară la soare.
Iată cum se transformă moleculele de ozon (O3) din oxigen (O2) ca urmare a unei descărcări electrice: Oxigenul, după cum știm, are doi atomi. De la înalta tensiune ex: fulgerul desparte acești doi atomi unul de altul, iar aceștia formează o legătură chimică de 3 atomi de Oxigen (O3). Deoarece ozonul nu este foarte stabil în atmosferă, după formarea legăturii de 3 atomi aceștia se despart si formează legături de 2 atomi (O2).
Așa cum această moleculă O3 plutește în aer, dacă unul dintre atomi observă o moleculă contaminantă, aceasta se desparte de ceilalți doi atomi și se atașează de molecula contaminată. Această atașare este de fapt un atac asupra moleculei contaminate prin oxidare. Astfel se creează o explozie microscopică. Atât molecula contaminată cât și atomul sunt distruse. Acest lucru lasă în urmă ceilalți doi atomi sub formă de oxigen pur (O2), fără prezența moleculei contaminate. Explozia schimbă molecula contaminată în dioxid de carbon și hidrogen, pe care le putem respira.
Ozonul este foarte reactiv, astfel încât interacționează cu majoritatea contaminanților și alergenilor pe care îi întâlnește, reacție chimică ce îi face inofensivi eliminând mirosurile. Ozonul poate fi eficient împotriva surselor chimice, bacteriilor, mucegaiului, mirosurilor, etc. Odată ce un poluant este oxidat de ozon, acesta nu mai este toxic, alergic, si nu mai emană mirosuri. Drept urmare, chiar dacă o moleculă contaminată oxidată rămâne în aer și este inhalat acesta nu are efect negativ. Microorganismele precum sporii de mucegai sau bacteriile care au fost expuse la ozon nu mai sunt capabile să se reproducă, ceea ce determină diminuarea rapidă a numărului acestora. Cu toate acestea, în cazul în care molecula O3 nu va găsi un contaminant în mediul său, aceasta va ataca pentru a-și schimba configurația O3 înapoi la O2 (oxigen normal). Astfel în aproximativ 20-30 de minute de la ozonizarea camerei aerul redevine normal.
"Ozonul controlează mucegaiul de pe suprafețecum ar fi parchetul și pereții și reduce dezvoltarea acestora. Prezența ozonului reduce semnificativ apariția mucegaiului"
- ASHRAE (Societatea americană de încălzire, refrigerare și climatizare)
Cum altfel purifică ozonul?
Ozonul este de asemenea biocid, ceea ce înseamnă că ucide contaminanți biologici și bacterii dăunătoare. Această acțiune biocidă rezultă din reacția sa cu dublele legături ale acizilor grași din pereții celulelor bacteriene, membranele și capida proteică a virusurilor. În bacterii, oxidarea are ca rezultat o schimbare a permeabilității celulare și scurgerea conținutului celulelor în soluție. Ozonul atacă acești pereți celulari, descompunând membranele și componentele ultrastructurale ale organismului. Acest lucru se produce prin lisarea celulară sau ruperea peretelui celular al virusurilor, bacteriilor, drojdiei și celulelor anormale ale țesuturilor, distrugându-le prin inactivarea enzimelor microorganismului.
Ozon artificial: descărcare Corona
„Metoda fulger” a producției de ozon a fost duplicată comercial de către mulți producători de purificatori de aer ozonat și este cunoscută sub numele de descărcare de coroană. În această metodă, 5.000 până la 10.000 volți de energie electrică sunt folosiți pentru a împărți atomii O2 pentru a produce ozon.
Eficiența ozonului
Iată o listă parțială a sutelor, dacă nu a mii, de lucruri cu care ozonul poate fi eficient.
Mucegai, Fum de tigara, Acetonă, Mirosuri de covor, Mirosuri de gătit, Mirosuri de foc, Mirosuri de Vopsea , Acid acrilic, Adeziv, Manuscrise în vârstă, Alcool, Amoniac, Mirosuri animale, Bacterii, Mirosuri de baie, Mirosuri corporale, Mirosuri de alimente arse, Butan, Monoxid de carbon, Materiale carbonizate, Chimicale, , Fumul de cărbune, Animale moarte, Fume diesel, Gaze de eșapament, Mirosuri fecale, Îngrăşământ, , Mirosuri de pește, Mirosuri de inundații, Alimente, Formaldehida, fungi, Mirosuri de mobilier, Mirosuri de gunoi, Gaze, Benzină, Microbi, Mirosuri de spital, Deșeuri industriale, Petrol lampant, Uleiuri lubrifiante, Mirosuri medicinale, Gaze de canalizare, Viruşi
Spre deosebire de ozon, filtrele, ionizatoarele și spray-urile nu elimină cauza mirosurilor. Odată ce cauza a fost eliminată, mirosul nu se mai întoarce decât dacă reintroduceți sursa care a provocat mirosul.
Referințe: Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite, Oficiul Aerului și Radiației, Raport EPA 402-K-00-002, martie 2000